Blog

Hvorfor har vi brug for kunst?

 Er det nok at kunst er smukt, eller ligger der noget dybere i os?

Jeg havde en rigtig interessant samtale med en mand i dag, om hans oplevelse og valg at købe et specifikt kunstværk. Han valgte et kunstværk fordi det mindede ham om en oplevelse i naturen, han havde i Grønland. Han kunne nærmest dufte naturen ved at kigge på kunstværket. En meget stærk sansemæssige og følelsesmæssige oplevelse. 

Jeg har hørt at der er mange der køber kunst med hjertet, ved at være tiltrukket af et specifikt kunstværk. Det er ikke nok, at man synes, at et kunstværk er smukt. 

Jeg undrer mig, hvorfor har vi brug for kunst, for at blive mindet om en positiv oplevelse? Er minderne ikke nok?

Der er mange voksne som ikke er visuelle eller i kontakt med deres følelser. Mange kan sagtens visualisere og tænke på en minde i billeder, farver og stemninger, men der er andre som ikke kan. Det er en evnen som alle har haft som børn, men fordi der er mange børn der eksempel fik at vide ” stop med at dagdrømme”, har dette medført, at visualiserings evnen blev svækket på vej mod voksen livet. Det samme gælder med følelsesmæssige intelligens. Hvis man som barn har oplevet at man ikke måtte vise følelser og sårbarhed, på længere sigt, har dette medført, at vi har lukket af for vores følelser.

Det er de positive følelser og gode minder der giver os energi, og vi har brug for at blive mindet om de gode ting i livet. Sanserne er lige så stærke som at visualisere og føle. Hvis vi ikke kan visualisere og føle følelser overtager sanserne. Sanserne giver nydelse. Nydelsen i at se på for eksempel et kunstværk der bringer os lykkelige minder, eller følelser om de lykkelige minder. Kunstværker bringer os i mentale eller følelsesmæssige tilstand. 

Kunstværker bekræfter også de følelser vi allerede har. Hvis man for eksempel køber et kunstværk hvor der er malet en trist kvinde, og man er helt facineret af dette, er dette en undervidst bekræftelse på vedkommendes tristhed, som vedkommende ikke er i kontakt med. Sagt på en anden måde, kunst viser hvordan vi har det inden i, selvom vi ikke selv kan mærke det. 

Skal du vælge kunst med logikken eller med hjertet?

I denne blog vil jeg gerne give dig klarhed i forhold til hvordan du kan finde et værk der er det rette for dig.

Det er ingen hemmelighed at markedet er fyldt med forskellige type kunstværker, ikke kun i forskellige farver, motiver, men også i materiale. Skal det være akryl, olie, spraymaling? Skal det være natur eller abstrakt? Skal det være skulptur eller lærred?

Der er altid en forvirring i forhold til hvilke kunstværk der kan passe ind i hjemmet eller kontoret. Det kan være en lang proces at finde det rette, og impulskøbet kan tage over. En forvirring som ofte skyldes at dit hjerte og hjerne er på to forskellige baner. Oftest tænker vi med den logiske dele af hjernen. Logikken bestemmer, at det du køber, skal passe ind i indretningen eller matche kontoret, farverne og stemningen. Når hjertet er på spil, er det en helt anden historie. Vi er dog ikke vandt til at vælge efter hjertet. Mange af de køb vi foretaget kan oftest være baseret på impulskøb, fordi reklamen er rigtig god, eller at sælgeren var rigtig god til at overbevise at det vil være det bedste køb. Når hjertet taler til dig, vil du kunne sige nej til produktet, men stadigvæk tænke på det i flere dage. At der er bare noget ved det maleri eller kunst som kalder på dig. Nogle gange ved du det allerede fra starten af, at det kunstværk skal du bare eje.  Når kaldet er der, er det ikke længere logikken der taler. Selvom kunstværket ikke passer ind i indretningen, vil det dybe kald være så stærk, at du er nærmest villig til at lave indretningen om så det passer kunstværket. Når kaldet er dyb, er det ofte baseret på at kunstværket minder dig om noget som du enten er bevidst eller ubevidst om. Det kan være en god minde, eller at det minder dig om en person, en situation som du vil mindes om igen eller ikke vil glemme. Det handler mere om at kunstværket skal passe ind i indretningen. Det er en følelsesmæssig kald. Kunstneren har haft succes i at formidle en kunstværk der taler til din personlighed, til dine indre værdier. Et eksempel på dette er, en kunde der har købt mit kirsebærblomster maleri fordi det mindede hende om, da hendes datter var gravid, og de tog billeder under kirsebærtræerne om foråret. Det er meget mere en kun et billede på væggen der skal fremhæve indretningen og stemningen. Det er pludseligt et afspejling af dig og dit liv, som du værdsætter rigtig meget. Nogle gange kan man ikke sætte ord på skønheden, smukheden og de følelser kunst bringer frem i dig, men det føles bare rigtigt.

en_US